Széles Eszter


  • már általános iskolában is szerettem festeni és versenyen is indultam
  • középiskolában szerettem meg reprodukciókat készíteni, első reprodukcióm Modigliani Vörös hajú hölgye volt
  • egyetemi éveim alatt indultam versenyen Szegeden, melyen megnyertem a szakmai zsűri első díjat Kvadrátok című képemmel, ennek stílusa Renoir festményeihez hasonló
  • kedvenc technikám az akrillal való vászonra festés
  • egyetemi tanulmányaim alatt is hasznosítottam kreativitásom miközben különböző idegsejteket rajzoltam vagy éppen posztert készítettem konferenciákra
  • manapság pedig Biológus Doktoranduszként a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontban is hasznosítom kreativitásom ugyanis az eszközöket amikkel méréseket végzek én magam tervezem meg, illetve múlt hónapban is egy általam tervezett poszterrel nyertem díjat egy Sümegi konferencián
  • 9 évig hegedültem, majd elkezdtem dobolni illetve elvégeztem egy webdesign tanfolyamot is és 2018-ban a néptánc tanulásba is belekezdtem, tehát a kreativitásom szeretem sokféleképpen kifejezni

Alkotásaimról


Főleg akrillal dolgozom vászonra. Nagy hatással voltak rám Monet vízililiomai. A tavirózsa motívum több művemben is visszaköszön, többféle felületen.
Többször jártam Párizsban a Musée de l’Orangerie-ben és  Monet több méteres, falakat -beborító festményei, leírhatatlan élményt nyújtottak számomra.
Örömteli lenne, ha a képeimmel ennek a hatásnak akár csak a töredékéhez hasonlót tudnék elérni. Úgy érezném, már megérte elkészítenem ezeket a képeket.
Miután Givernibe is ellátogattam, ahol azok a tavacskák láthatók, ahol Monet a Vizi nimfákat festette (és valóban pontosan úgy nézett ki, ahogy a festményein látszik) lelkesedésem tovább fokozódott.
Az impresszionizmus és az avantgárd iránt, már középiskolás koromban is érdeklődtem: Modigliani, Renoir, Cezanne… Ezek után Párizsban a Musee d’Orsay-t és Musée Marmottan-t járva csak még jobban tudatosult bennem, hogy ezek az irányzatok állnak közel hozzám. Ez a képeim jelentős részén meglátszik.
Pár modern kép is található műveim között. Bevallom őszintén a modern képzőművészeti alkotásokat sokáig nem értettem, nem tudtam megbékélni velük. Viszont a Pompidou modern képtár központban tett több órás látogatásom után megváltozott a véleményem. Ezután vettem a bátorságot és készítettem néhány modernebb festményt is, bár az impresszionista stílusban még mindig jobban érzem a kiteljesedésem.
Egy-két alkotás az utazásaimról is mesél, mint például a Lapföldön Rovanemiben látott kunyhó képe, vagy az Erdélyben megmászott Székelykő festmény is.
Klimt reprodukciók és Klimt után szabadon festett képek is láthatóak itt. Miután Bécsben jártam és láttam Klimt Bethoween Friz monumentális művét utána kezdtem jobban belemélyedni a munkásságába.
A végtelen égbolt magával ragadva varázsol el, ebből az érzésből született a Csillagképek festmény sorozatom, amely folyamatosan új képekkel bővül.
A népi motívumok világát is nagyon magával ragadónak tartom. Az ezek ihlette alkotásaim főleg textilre készülnek.